Hogyan növeljük az okostelefonunk készenléti idejét?

2016. december 30. 13:56 - Phone Fanatics

Tény, hogy napjainkban már napi szinten kell töltenünk a telefonunkat. Nem is csoda, hiszen egy komplett számítógépet hordunk a zsebünkben. Nem meglepő, hogy korunk telefonjainak már komoly energiaforrás igénye van. Egyelőre sajnos nem tapasztaltunk komoly előrelépéseket az akkumulátor technológiában. Sőt a korábbi Samsung botrány is rámutatott arra, hogy van még hova fejlődniük a szolgáltatóknak ezen a téren.  Az USB csatlakozással működő plusz erőforrások megoldást jelenthetnének, de egy kis odafigyeléssel nélkülük is el tudunk érni, meglepően szignifikáns sikereket a telefonunk készenléti idejének meghosszabbítása terén. Melyek azok a lépések, amelyekkel el tudjuk érni, hogy tovább bírja az eszköz, töltés nélkül? Cikkünkben bemutatunk tíz trükköt, hogy megnöveljük a készenléti időt. Lássuk melyek is ezek:

make-your-smartphone-battery-last-longer-136392526648503901-140808144902.jpg1. Csökkentsük a képernyő fényerejét vagy használjunk automata beállítást!

Sok esetben kényelmes lehet maximumra állítani a telefon képernyőjének fényerősségét. Ha kint sétálunk a napsütésben és nem látjuk megfelelően a kijelzőt hajlamosak vagyunk átállítani, aztán megfeledkezni róla.  Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy a telefon kijelzője veszi el a legtöbbet az akkumulátor élettartamából.  A legtöbb telefonon már be tudunk állítani automatikus fényerő szabályozást, amely kiválóan illeszkedik az épp aktuális fényviszonyokhoz és lényegesen nagy energiát takarít meg nekünk.  A legjobb megoldás viszont az, ha annyira levesszük a fényerőt, amennyire csak tudjuk ( természetesen úgy, hogy látható legyen számunkra és kényelmesen olvasható ), ezt követően pedig meg is hagyjuk ezen a szinten. Észre fogjuk venni a különbséget.

1_1.png2. Amennyire csak tudjuk, csökkentsük a „screen timeout” opciót

Minden telefonban beállítható, hogy meddig maradjon aktív a kijelző és mikor lépjen át pihenő módba, ha nem tapasztal bármilyen interakciót a részünkről. Ez természetesen szintén nagyon sokat segíthet és nem fog rontani a felhasználói élményünkön sem. Egyszerűen csak akkor marad a képernyő aktív, amikor használjuk. A képernyő beállításoknál tehetjük meg mindezt. Érdemes a lehető legkisebb értékre beállítani, hiszen ennél az opciónál minden másodperc számít. A legtöbb Android telefon esetében ez a legkisebb szám általában 15 másodperc, egy iPhone telefonnál pedig egy perc. Állítsuk be a legkisebb értékre, amit találunk és meglepően fogjuk tapasztalni, mennyivel tovább bírja a telefonunk töltés nélkül.

3.jpg3. Kapcsoljuk ki a Bluetooth-t, amennyiben nem használjuk.

Tény, hogy a legtöbb telefonnál automatikusan be van kapcsolva ez a funkció. Érthető, hogy szeretjük használni a vezeték nélküli fülhallgatónkhoz vagy kihangosítóként. Azonban, ha nem használjuk, törekedjünk rá, hogy mindig inaktív legyen. Miért? Annak ellenére, hogy nincs használatban a rendszer folyamatosan jeleket fog keresni, amelyekhez csatlakozhat. Ez pedig egyértelműen munkavégzés a telefon számára, amely nem kis energia többletet igényel. Amennyiben nem használunk rendszeresen semmilyen eszközt, amely megkövetelné, a legjobb, ha kikapcsolva hagyjuk ezt a funkciót. Ezzel az egyszerű trükkel legalább egy órával megnövelhetjük az akkumulátor készenléti idejét.  Természetesen ugyanez igaz az NFC-re is, amely a legtöbb telefonnál automatikusan aktiválva van, anélkül, hogy használnánk.

4.jpg4. Kapcsoljuk ki a Wifi-t, ha nem használjuk.

Akárcsak a Bluetooth, a Wifi is az egyik legnagyobb energia tolvaj az alkalmazások között. Kényelmes, ha nem állítgatjuk folyamatosan, csak egyszerűen bekapcsolva hagyjuk azt. Így, amikor megérkezünk az otthonunkba vagy a munkahelyünkre automatikusan kapcsolódik a hálózathoz, anélkül, hogy bármit is kellene kezdenünk vele. Miért probléma ez? Akár a Bluetooth, a Wifi portunk is folyamatosan figyeli a hálózatot és csatlakozási pontokat keres. Ez pedig meglepően nagy energiát emészt fel. Mit tehetünk? Egyszerűen koppintsunk rá a Wifi-re és inaktiváljuk azt, ha elhagyjuk a munkahelyünket és koppintsunk rá ismét, ha hazaértünk. Ez számunkra két koppintást jelent, de a telefonunk készenléti idejével csodákat művel.

iphone-4-wifi-hotspot.jpg

 

5. Bánj óvatosan a helymeghatározás és a GPS használatával!

Azok az applikációk, amelyek helymeghatározást kérnek vagy használják folyamatosan a Wireless hálózatot, elképesztő energia vámpírok. Tény, hogy sokszor kényelmes lehet, sok esetben pedig kifejezetten szükséges ezeknek a használata. Azonban az is, hogy az esetek nagy részében egyáltalán nincs rá szükségünk, mégis be van kapcsolva.  Általában látható az alkalmazások menüponton belül, hogy mely applikációk kapnak folyamatos használatot a tartózkodási hely és a Wifi használatához. Ezek között biztosan fogunk olyan programot találni, amelyet már egyáltalán nem használunk vagy nem szükséges, hogy hozzáférjen ezekhez az információkhoz. Bátran kapcsoljuk ki és észre fogjuk venni, hogy mennyi energiát spórolunk vele.

5.jpg6. Csökkentsd a háttérben futó applikációkat!

Minden program, amely folyamatosan fut a háttérben, kihatással van a telefon teljesítményére és a készenléti idő hosszára is. A Multitasking, vagyis amikor egyszerre több program működik és dolgozik egyszerre a telefonodon, kétségtelenül egy nagyon kényelmes és hatékony funkció. Mindazonáltal bődületes energiát emésztenek fel, hiszen megosztják a processzor magjainak használatát. Számos applikáció a háttérben futása során elképesztően nagy erőforrást használ. Korábban az IOS Facebook alkalmazásról hallhattunk, hogy példátlan módon fogyasztja a telefonok erőforrását. Ezt a tényt ráadásul maga a Facebook is megerősítette. Egy szó mint száz, ha tényleg csak azokat a programokat hagyod futni a háttérben, amelyeket valóban használsz, meglepően nagy változást fogsz tapasztalni, mind a teljesítmény, mind pedig a készenléti idő kapcsán.

6.jpg7. Ne használd az okostelefonod rezgő funkcióját vagy csökkentsd.

Számos program alapértelmezetten szereti használni a rezgő értesítést. Nem kell felsorolnunk nektek, hiszen ezzel ti is tisztában vagytok, biztosan tapasztaltátok már. Viszont valóban szükséges számunkra, minden esetben ez a funkció? Mi történik a vibrálás során? Bekapcsol a telefonunkban egy parányi villanymotor, amely egy súlyt mozgat, ezzel éri el a vibrációs hatást. Nem kell kihangsúlyoznunk, mennyivel kevesebb energiát használ fel , ha nincs minden applikációnál bekapcsolva, amelynél nem szükségszerű.  Amennyiben különösebb szívfájdalom nélkül meg tudunk válni tőle, lehetőség szerint ne használjuk a telefon csörgés esetében sem. Érezni fogjuk, hogy megéri az áldozatot.

7.jpg8. Kapcsoljuk ki a számukra nem releváns értesítéseket!

Szinte az összes applikáció, amelyet használunk, felmegy az internetre és frissítéseket vagy újdonságokat keres a maga kategóriáján belül. Ezt követően pedig megjeleníti őket, tudtunkra adja vagy egy értesítés formájában vagy a LED jelzőfényt használva, de a legtöbb esetben mindkettő. Ez a művelet is energiát emészt fel. Biztosan van számos olyan programod, amelynek az újdonságairól nem feltétlen akarsz azonnal értesülni. Szintén az alkalmazások menüpontban kapcsolhatod ki egy adott applikáció értesítéseit és ezzel is kétségtelenül nagy energiát spórolsz meg.

8-2.jpg9. Folyamatos email frissítések kikapcsolása vagy a gyakoriság csökkentése

Mindenki szereti használni az email applikációkat a telefonján. Nem is csoda, hiszen mind az üzleti, mind pedig a magánéletben már fontos szerepet játszik. De gondolkodjunk el rajta, mennyire fontos az, hogy percenként frissítse magát a fiókunk? Nem lenne elegendő, ha 20 vagy 30 percenként jelennének meg az új üzenetek? Amennyiben nincs feltétlen szükségünk rá, hogy azonnal válaszoljunk egy adott email-re, ezt is csökkenteni tudjuk. A művelet pedig megkímél minket ismételten a felesleges energiahasználattól , ahogy a program percenként ellenőrzi érkezett-e új üzenetünk.

8_1.jpg10. Energia takarékos mód használata

A telefonodtól függően találni fogsz a szolgáltató által már előre telepített energia takarékos alkalmazást. Az Apple esetében sajnos nincs ilyen program. Mindazonáltal ha telefonunk engedi, használjuk ezt a funkciót, mert adott esetben a fent említett összes intézkedést végrehajtja annak érdekében, hogy tovább bírja a telefonunk. A Samsung és a HTC esetében ráadásul lehetőségünk van „szuper takarékos” módot beállítani, amely szignifikánsan növelni fogja az akkumulátorunk készenléti idejét. Természetesen nem kell minden alkalmazást kikapcsolni, de érdemes megfontolni ezeknek a módoknak, funkcióknak a használatát, ha merülőben van az eszközünk.

10.png

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://phonefanatics.blog.hu/api/trackback/id/tr612083599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.01.03. 16:11:44

tulajdonképpen alakítsuk telónkat butatelefonná és meglepődünk, hogy felét sem bírja egy húsz éves 5110-es élettartamának :)
viccelek persze, de azért tényleg mondjunk le szinte minden élményről, hogy egy-két órával tovább legyen életben a készülék?
én inkább a powerbankokat javasolom. 6-7 e Ft-tól már 10.000 mAh-okat vehetünk, amivel kb. kétszer fel lehet tölteni a gépet.
szvsz jobb ötlet, mint a halovány képernyőn silabizálni a betűket...

midnight coder 2017.01.03. 16:11:59

Végezetül pedig az sem árt, ha olyan telefont veszel, amiben van normális akkumlátor. 3000 mah alatt nem igazán szabad telefont venni, de a 4000 jobb. Nekem a xiaomi note3 plus telóm úgy hat napig húzza egy töltéssel (és akkor még bőven 30% fölött van az akksi), persze kb. a fenti szabályokat én is betartom, de e mellett napi szinten használom netezésre, e-book olvasásra, emailezésre, térképet nézegetek rajta (BKK futár), van beállítva két ébresztés rezgéssel, és persze néha telefonálok és SMS-t is írok. Szóval, ma már azért annyira nem szar a telefonok készenléti ideje ha ésszel használjuk.

JunkieeeBoy · http://junkieeeboy.blog.hu 2017.01.03. 16:12:03

+1
vegyél egy minőségibb power bank-ot
(xiaomi)

conchita wurst 2017.01.03. 16:12:12

Nem árt vásárlás előtt tisztázni, mire kell a telefon. Csökkentsük a fényerőt? Remek 5let. Még jobb ha be se kapcsoljuk a kijelzőt...:)

A legtöbb teló kibír 24 órát normál használat mellett, vagy legalább egy munkanapot, így már használható. Akinek több kell inkább korábban olvasgasson teszteket.

A baj a kijelző, sokat fogyaszt, minnél jobb kijelző annál többet. Van egy 10-13 cm-es kijelződ amin NEM LEHET sem minőségi képet, sem filmet nézni, tökmind1 milyen a felbontása.

Ma már nem is lehet HD kijelzős gépeket venni, amiken pont olyan szar filmet, képet nézni, mint a fullHD-n és a QHD-n, 4K-n.

1 évvel ezelőtt még több ilyen modell volt piacon a középkategóriában már akkor kifutó modellként(tehát ma 2 éves HD-s Androidos mobilok), 3000maH-os akksival kemé y használat mellett is simán kibírnak 2, kevesebb használattal akár 3 napot is.

Ma már semelyik sem tudja ezt, hordj még magaddal tápot baszki és nézz 4K-t a tenyeredből..:)

Void Bunkoid 2017.01.03. 16:12:49

Háááááát....gyakorlatilag amit leírtál, kedves szerző, ha valaki ezt mind betartja, akkor gyakorlatilag kiheréli az okostelefonját (se BT, se wifi, csak majd amikor akarom, se menetközbeni frissítés, se háttérbenfutás, se gps, satöbbi).

Ez bármilyen csúnyán is hangzik, az okostelefonok átka. Sokat tudnak, de a (polgári) technológia még nem érte el azt, hogy olyan kapacitású akkumulátorok legyenek, amivel egy okosteló minden feature-ével együtt akár egy hétig is üzemeljen.

Ha valakinek az üzemidő és az elérhetőség (telefonos) a fontos, akkor egész egyszerűen vegyen egy 10 ezer forintos butafont, ami egy feltöltéssel akár egy hétig is elvan.

Aki meg okostelefont akar minden okos tulajdonságával, az meg tudjon rá, hogy attól, mert van benne telefonalkalmazás, gyakorlatilag az egy miniatűr számítógép, a "nagy" gépekhez képest kisebb, de egy mezei mobiltelefonhoz képest óriási energiaéhséggel, és igen, egy okostelefon egy feltöltéssel max 1-2 napig működik.

Slussz.

upho 2017.01.03. 16:12:56

Ezek évekkel ezelőtt talán még praktikák voltak, de 10-ből 7-et operációs rendszer szinten menedzsel a telefon, és vagy tévhit az egész. Hogy melyik melyik, azt egy ilyen nickkel illene tudni.

Hypo100 2017.01.03. 16:13:02

Kapcsoljuk ki a telefont.

2017.01.03. 16:13:15

valami újat nem tudtok mondani?
süti beállítások módosítása