Miért érdemes lecserélnem a régi telefonomat?

2017. január 20. 18:05 - Phone Fanatics

A technika végeláthatatlan és megállíthatatlan fejlődése szinte minden évben újabb és újabb adatokat és funkciókat nyújt az okostelefonok fanatikusainak. Lassan már nem tudjuk követni a különböző műszaki adatokat vagy programokat, amelyekkel egy-egy gyártó próbál a telefon vásárlásra motiválni. Miért jobb a nagyobb órajelű processzorral rendelkező telefon és egyáltalán szükségem van 4-8 vagy 12 magra? Az esetek nagy részében már mi magunk is nehezen tudjuk megállapítani, miért érdemes lecserélnünk a telefonunkat évről évre vagy kétévente, és vásárolni egy újabb eszközt. A funkciók érdekesen hangzanak, de lássuk be, sokan a töredékét használjuk a gyártók által kínált programoknak és lehetőségeknek. Cikkünkben bemutatunk 8 okot, amiért érdemes lecserélni a régi telefonodat. Természetesen ezek a szempontok azoknak lesznek fontosak, akik napi szinten használják a különböző applikációkat és igyekeznek a munkájukat is mobilabbá tenni és megkönnyíteni az készülékük használatával.

old-smartphones.jpg

1. Multi Tasking rohamos fejlődése

Az okostelefonunk egy micro számítógépként üzemel, ezért mindenki számára fontos, hogy egyszerre több dolgot tudjon csinálni vele, anélkül, hogy ez bármilyen problémát vagy fennakadást okozna a rendszerben. Ennek a funkciónak elsősorban a telefon memóriája és a processzora a felelőse. Utóbbin belül szintén meghatározó a magok száma, hiszen ezek teszik lehetővé, hogy több „szálon” dolgozzon, ezáltal egyszerre több programot tudjunk használni. Természetesen nem kell kihangsúlyoznunk, hogy idővel minden program, amelyet használunk több erőforrást fog igényelni az operációs rendszer és a különböző applikációk folyamatos fejlesztésének köszönhetően. Következésképpen, ahogy telik az idő egyre nagyobb és nagyobb erőforrásra lesz szüksége a telefonoknak, hasonlóan a laptopunkhoz vagy asztali számítógépünkhöz.

 1.jpg

2. Nagyobb és szebb kijelzőkép

A képernyő megjelenítés és felbontás szignifikánsan változott az elmúlt évek során. Az IPS kijelzőket már felváltották a 4k kijelzők, amelyek kétségtelenül lenyűgöző megoldások. Nem ér senkit váratlanul a tény, ha kijelentjük, hogy átlagosan akár percenként rápillantunk a telefonunkra, hogy kaptunk-e bármilyen üzenetet vagy értesítést, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen grafika tárul a szemünk elé. Az is vitathatatlanul fontos,hogy mennyire jól átláthatóak az okostelefonunk kijelzője. Természetesen a legtöbben már munkára is napi rendszerességgel használjuk a készülékünket, ebben az esetben pedig hatványozottan fontos, hogy a kép jól látható és kellemes legyen a szemünknek

32.jpg

3. Profi és részletgazdag kamera

Általános kutatások kimutatták, hogy az okostelefon használók közel 98%-a rendszeresen használja az eszközt fényképezésre. A fiatalabb korosztály szelfi és Instagram iránti szenvedélyén túl, számos felhasználó hasznosítja a jobbnál jobb fénykép készítési funkciókat a munkája során is. Lássuk be, lényegesen megkönnyíti a munkahelyi életünket is, hogy gyorsan és hatékonyan tudunk egy-egy dokumentumról fotót készíteni és megosztani kollégáinkkal és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségben készítjük el azt. Mivel mind a fényképezőgép, mind pedig a kamera folyamatosan fejlődik, értelemszerűen egyre jobb képeket tudunk készíteni és folyamatosan tágulnak a lehetőségeink határai a fényképezés terén.

2.jpg

4. Böngészés

Az internetezés szintén egy olyan tevékenység, amelyet egyre gyakoribban végzünk el a telefonunkon, legyen szó munkáról vagy magánéletről egyaránt. Természetesen ezzel a gyártók is tisztában vannak és törekednek rá, hogy minél könnyebben és gyorsabban megtaláljuk, amit keresünk. Minden újabb telefon egy kicsit könnyebbé teszi számunkra a böngészést és nem utolsó sorban, lényegesen gyorsabbá. Köszönhetően a folyamatosan fejlődő hardware háttérnek. Az interneten lévő weboldalak is konstans fejlődési és megújulási tendenciát követnek, ehhez pedig kétségtelenül fel kell zárkóznia a telefonunk erőforrásának is, hogy gyorsan megjelenítse nekünk a tartalmat és a különböző effekteket. Ebből következően a régi telefonunk idővel egyre lassabban fogja az új webstruktúrát vagy effekteket a képernyőre varázsolni, ezzel pedig egyértelműen romlik a felhasználói élmény is.

1_1.jpg

5. A gyártók nem támogatják a régi modelleket

Bizonyára senkit nem ér meglepetésként, ha kijelentjük, hogy a gyártóknak nem az az elsődleges célja, hogy akár 10 évig használjunk egy adott telefon modellt a kollekcióból. Ahogy telik az idő egyre kevesebb frissítést kapunk a régi telefonunk operációs rendszeréhez, amely összességében sebezhetőbbé és lassabbá teszi. Nem is beszélve arról, hogy a folyamatosan érkező új funkciókat se tudjuk kihasználni egy elavult telefonon. Sokan tapasztalhattuk, hogy egyre lassabban kezeli az elavult készülék a telefonon lévő Android vagy IOS operációs rendszert. Természetesen, ha nem kapjuk meg a folyamatos frissítéseket, szignifikánsan csökken a telefonunk sebessége. Mindemellett pedig sokkal inkább kiszolgáltatott lesz a különböző vírusok számára.

6.jpg

6. Új funkciók, applikációk

Egyre több és több olyan művelet van, amellyel a laptopunkat vagy számítógépünket tudjuk helyettesíteni. Gondoljunk csak a Google Drive vagy a Microsoft Office applikációira, amelyek lényegesen megkönnyítik a munkánkat a telefonunkon. Ezek a brandek egyértelműen egyre több és jobb olyan alkalmazást dobnak piacra, amelyek segítségével a feladatok lényegesen egyszerűbbé válnak. Logikus, hogy minél több és újabb funkciókat tartalmaznak ezek a programok, annál nagyobb erőforrás igény merül fel a telefonunk részéről. Idővel észre fogjuk venni, ahogy érkeznek az újabb alkalmazás frissítések, hogy a régi és elavult okostelefonok egyre lassabbakká és kezelhetetlenebbekké válnak.

 

mobile-apps-pile-ss-1920-800x450.jpg

7. Gyorsabb Adatkapcsolat

Mind a mobil internet szolgáltatás, mind pedig a WIFI esetében folyamatosan megújulnak, gyorsabbá válnak az okostelefonok. Nem kérdés, hogy számunkra is fontos, hogy ne tartson percekig eljutni a kívánt weboldalra vagy időben megkapni a céges emaileket. Ezeken a pontokon is konstans fejlesztéseket hajtanak végre a különböző márkák, annak érdekében, hogy minél könnyedebben és gyorsabban tudjunk böngészni a telefonunkon. Sok esetben, már nem a telefon hardware specifikációin múlik a gyors böngészés, hanem a megfelelő adatkapcsolaton.

7_1.jpg

8. Akkumulátor teljesítmény

Egyelőre még nem köszöntött be az igazi innováció az akkumulátorok készenléti idejére vonatkozóan, de minden új telefon egy kicsit jobb teljesítménnyel kecsegtet. Azonban a legfontosabb szempont, hogy az idő és évek múlásával észre fogjuk venni, hogy a régi telefonunknak lényegesen csökken a készenléti ideje. Természetesen minden egyes töltés alkalmával egy kicsit kevesebb ideig bírja a készülékünk, ezért nem meglepő, hogy a régi modelleket már naponta többször is kell töltenünk. Napjainkban már egyre ritkábban van meg a lehetőségünk, hogy kicseréljük a telefonunkban ezt az egységet és ha a többi szempontot is figyelembe vesszük, érdemes megfontolnunk, hogy inkább lecseréljük az éppen aktuális készülékünket.

10.jpg

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

 

 

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://phonefanatics.blog.hu/api/trackback/id/tr9212140525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amusing 2017.01.22. 07:35:33

Így van, van egy még tökéletesen használható készüléked. De dobd ki a faszba, mert már nem vagy vele menő, mert hát lassan 1ms-el több idő alatt jön be a mail... Az aznapi vacsidról készült fotó meg nem lesz szuper-éles és nem fogsz kapni elég likot az facebookon...
Hurrá fogyasztói társadalom... és védjük meg kicsi földünket...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.22. 07:35:43

Nagyobb kijelző - ízlések és pofonok, rühellem a tepsiket, ezért vettem iphone-t
Akku : általában még rosszabb is lesz a nagyobb teljesítmeny miatt, nem fejlődnek
Támogatottság : igaz, ezért is használok iphone -t

Vén motoros 2017.01.22. 07:36:19

Nekem csak egy SAMSUNG internetképtelen butatelefonom van. Lehet vele telefonálni, meg telefonálni, és végül telefonálni. Ezen kívül SMS.t is fogad. Hogy mik vannak! És nem azért nincs Iphone-om, vagy felrobbanós S7-em, mert nem tudnám megvenni, ha nagyon muszájna. Csak nincs rá igényem. Van egy fémházas Lenovo Thinkpad T510-es notebookom, egy BECKER Active 43 GPS-em, meg egy digitális fényképezőgépem. Neandervölgyi vagyok, de nekem így is jó. (És egy feltöltőkártyányi pénzt fogyasztok a telefonálással 12 hónap alatt, nem pedig ennek 2x-esét - havonta.) Úgyhogy nekem tökmindegy, hogy évente hány újdonsággal gyarapodik a csúcs okostelefonok képessége..

2017.01.22. 07:36:31

Szerintem a listából az 5-ös pont az, ami a legfontosabb, vagy, ha úgy tetszik, az egyetlen lényeges ok. 2-3 év után nem támogatott a telefon, egyre nehézkesebb az alkatrészellátás, nincsenek szoftverfrissítések, egyre nagyobb a biztonsági rés (vagy "egyre nagyobb" a biztonsági rés). Megpróbálják a népet a cserébe kényszeríteni (szebb kifejezéssel élve cserére ösztönözni).

tibsi 2017.01.22. 07:36:52

A Nokia 6303-asom két hónap múlva lesz 7 (hét) éves. Még most is megkímélt, újszerű állapotban van, pedig minden nap használom. Az eredeti akksija már kicsit gyengül, csak 6 napig bírja, Egyszer sem romlott el, Eszem ágában sincs lecserélni. A telefon telefonálásra való, a mai okostelefonok viszont nem telefonok, hanem számítógépek, amelyekkel mellékesen telefonálni is lehet.

kolompa lole 1111 2017.01.23. 07:56:08

9.: Mert most vertem széjjel az előzőt. Ez nyomósabb érv a váltásra mint az első 8. :)

Phteven 2017.01.23. 07:56:13

A fölöslegesen nagy felbontású képernyő feleslegesen sok áramot zabál.

Vén motoros: Én erre nem lennék büszke.

steery 2017.01.23. 07:56:20

Én egy múlt századi Nokia 3310-est használok és tökéletesen elégedett vagyok vele. Semmilyen támogatás nincs hozzá már lassan 10 éve és sosem frissítettem a programját meg ilyesmik. 10 SMS-nek és 100 telefonszámnak van benne hely, a nevek beírása pedig ősprimitív: egyszerűen nem elég a legtöbb névhez (9 karakteres, de ékezetes betűkből csak 7 fér bele). Igazi antik darab. Kíváncsi vagyok, mikor fog elromlani. Csak akkor fogok új gépet venni, egy hasonlóan egyszerű, minden extrát nélkülöző, csak telefonálásra használható telefont. A magam részéről így tiltakozom a termékek erőszakolt életciklus rövidítése ellen. És ennyivel is kevesebb elektronikai hulladékot termelek a világ számára.

Bobby Newmark 2017.01.23. 07:56:26

Egyetlen okból cserélek telefont: ha a régi tönkrement. Pont leszarom a kijelzőméretet, a sebességet, a net gyorsaságát, a kameráját, meg a multitaskingot, amíg telefonálni tudok vele, szól róla zene, meg elfut rajta egy offline GPS. Minden más felesleges. Arra egy alsó kategóriás hulladék is jó, hogy szarás közben nyomkodjam.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.01.23. 07:56:36

Én egy Samsung S plust gyötrök már évek óta, és teljesen jól elvagyok vele. Mi a rákért kell évente telefont cserélni? Miért jobb a laposabb? Gyerekes dolgok..

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.01.23. 07:56:47

Érdekes ez a jobb kamera szöveg. Pedig mintha nem nagyon lenne olyan, ami a Pureview pro szintjét sok objektív teszten megközelíti, ilyen kamerával viszont pár éve készült az utolsó fotós mobil. Na mindegy.

A nagyobb képernyő nagyobb felületen világít így több energiát is fogyaszt. Az egyre vékonyabb telefonok esetében egyre nehezebb a normális üzemidőt biztosítani.

Támogatás: Windows Phone 8.1 elég messze van még az End of Life dátum elérésétől.

midnight coder 2017.01.23. 07:56:56

@tibsi: Az utolsó dolog amire a telefonomat használom, az a telefonálás. Nekem az internet, GPS navigáció, ebook olvasás, stb. sokkal fontosabb funkció. Régebben külön volt egy tabletem és a telefonom, de a fene hurcolásszon és töltögessen két eszközt.

Arcade Macho 2017.01.23. 07:57:25

@tibsi: pontosan igy van
hozzatennem hogy annal ostobabb dolgot el nem tudok kepzelni hogy a zenehallgatas vagy facsezes vagy barmi mas total mellekes hulyeseg miatt ne tudjak telefonalni

nekem amugy Nokia C5-03 van

Róka Róka 2017.01.23. 15:31:20

Miért cserélném le a telefonomat, ha az újak nem teljesítik az igényeimet: pl. Heti 1x töltés, kézbe illő fogás... Másrészt az újaknak képességeinek csak kevesebb 10%-át használom (telefonálni, és sms-ezni), akkor miért is kellenek, főleg sok sok 10 ezer ft-tal... ?

Iván_a_muzsik 2017.02.10. 10:15:06

Csodálkozom hogy még senki nem írta hogy ha alternatív romot (CYANOGEN )használsz akkor továbbiakban is használhatod akár a régebbi telefonodat ,megkapod a legújabb frissítéseket..
Tehát a telefon cseréje nem igazán szükséges ,hiszen ki az aki amellett érvel hogy félévente vegyünk új pc-t ,ugye? Mégis mi lenne az előny?
süti beállítások módosítása