Hogyan válasszak okostelefont magamnak?

2016. november 30. 08:20 - Phone Fanatics

Ezt a cikket mindenképpen olvasd el telefon vásárlás előtt!

 

Megtalálni a megfelelő telefont nem mindig egyszerű, hiszen a szolgáltatók folyamatos reklámokkal és akció hullámokkal szórnak minket. Melyek azok a szempontok, amelyek tényleg relevánsak a választásnál? Nos, ez mindenki esetében szubjektív, hiszen mindenki másra használja a készüléket. Valaki megelégszik azzal, ha van miről smst írni és telefonálni, mások applikációk tömkelegével dolgoznának egyszerre. Minden igény más és más, de vannak olyan nézőpontok, amelyeket mindenkinek mérlegelni kell.

new_smartphones_2015.png1.Mit vársz el valójában a telefonodtól?

Nagyon fontos, hogy előre gondolkodj, mire is szeretnéd használni. Ha tudod, hogy a telefonáláson és az email küldésen kívül, nincs semmi amire hasznosítani szeretnéd, akkor bőven elég egy középkategóriás telefon. Ha rendszeresen használod munkára, folyamatosan böngészel az interneten, imádod kipróbálni az új applikációkat már érdemes fontolóra venni a prémium minőséget.

girls-reading-on-smartphone.jpg2. Régi okostelefonok

Nagyon sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy elsőre jónak tűnő specifikációkkal rendelkező, ám régebbi telefont választanak. Miért lehet ez probléma? Nos, a szolgáltatók célja természetesen az, hogy mindig megvásárold az új kollekciót, ezáltal gyakran „elfelejtik” a régebbi telefonok operációs rendszerét frissíteni.  Az elavult software pedig nem csak a vírusoknak és a különböző hibáknak enged szabad utat, de a hardware teljesítményét sem fogja az okostelefonod kihasználni megfelelően. Ezért történhet meg, hogy bár megkapod olcsón a készüléket, mégis elégedetlen leszel vele.

old.jpg3. Képernyő méret

Egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Amennyiben üzleti levelezésre, szerkesztésre, dokumentumok megosztására szeretnéd használni, érdemes egy nagyobb képernyővel ellátott készüléket választani.  Számodra is egyszerűbb nagyobb képernyőn végezni ezeket a feladatokat. Ez ugyanúgy igaz a játékokra is.  Amennyiben főleg a telefonálás a szempont ( nem túl gyakori ) és a facebookon szeretsz csak böngészni, valószínűleg elegendő lesz egy kisebb méret is.

screensize.jpg4. Processzor

Ez a specifikáció minden esetben releváns a számítógépek és mobiltelefonok esetében, egyaránt. Gyakran hallunk 2,4,8,12 magos processzorral ellátott telefonokról, ennek ellenére nem minden esetben a magok száma lesz a mérvadó. Gondoljunk csak bele mennyire gyors az Apple kétmagos processzora.  Fontos a hardware és a software, vagyis a telefon fizikai és program alapú összhangja, optimalizációja. Mindemellett érdemes figyelni a processzor órajelét is. 1.5 Ghz alatt nem érdemes telefont vásárolni üzleti célra, mindegy hány magos CPU-val felszerelt eszközről beszélünk.

27-1448045357.jpg5. RAM

A RAM (Random Access Memory – Tetszőleges hozzáférésű memória ) azoknak lehet rendkívül fontos, akik rendszeresen használnak több applikációt. A multitasking, vagyis a több feladat egyidejű végzése közben a telefon sokkal több adatot kell eltároljon a memóriájában. Üzleti célokra Android esetében 3GB-ot ajánlunk  az optimális működéshez. Hétköznapi használatra jelenlegi álláspont szerint még a 2GB bőségesen elegendő.

62274349f8fa2931e9e10736048067b9-650-80.png6. Tárhely

Természetesen ezt a szempontot is figyelembe kell venned a választáskor. Mindazonáltal csak úgy, mint a többinél itt is attól függ, milyen funkciókat szeretnél használni. Ha nem akarsz túl sok dokumentumot, képet vagy applikációt tárolni a telefonodon, teljesen felesleges 32GB tárhellyel megvásárolnod. Amennyiben szeretsz minden emléket megőrizni, elmenteni, videókat készíteni,érdemes a lehető legnagyobb tárhelyet megvásárolnod. Itt nagyon fontos kiemelni, hogy a csatlakoztatható micro sd kártyákra, amelyek a tárhely bővítésére szolgálnak csak korlátozott mennyiségben tudsz applikációkat lementeni. Üzleti célokra szintén fokozottan ajánlott a nagyobb tárhely megvásárlása.

storage.jpg7. Kamera

Ha egy igazi hobbi fotós vagy és szereted megörökíteni a pillanatot, nem kérdés, hogy olyan telefont kell választanod, amely jó képeket készít és fejlett kamerával van felszerelve. Nagyon fontos, hogy ne csak azt nézd, hány megapixel egy kamera, fontosak a beállítások és a fókusz is.

500221-huawei-p9-dual-camera-lens.jpg8. Akkumulátor

Ennél a pontnál nincs sok megjegyzés. Minél nagyobb a telefon kijelzőjének a mérete és minél több dologra szeretnéd használni , annál inkább fontos, hogy minél  nagyobb legyen a készenléti ideje.

screenshot-19.jpg

9. Ár és érték arány

Elmondhatjuk, hogy nagy általánosságban a jó termékeket drágábban kapjuk meg mint a rosszat. Ez teljesen logikus. Mindazonáltal a használattól is függ ennél a pontnál is, hogy mire van valójában szükségünk. 

weighing_up_a_general_mba_against_a_masters_in_marketing.jpg

Köszönjük, hogy elolvastad!

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://phonefanatics.blog.hu/api/trackback/id/tr3012009246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2016.11.30. 23:53:02

Ami meg úgy teljesen kimaradt a szakértésből az az operációs rendszer.

Mivel én nem állandóan csesztetni akarom a telefonom, sem kipróbálni az ilyen-olyan modifikációs lehetőségeket (röviden: elmúltam tizenkét éves), hanem zökkenő- és problémamentes darabra van szükségem, én már a negyedik iPhone generációt nyűvöm, és nem bántam meg. Eredetileg egy Windows telefontól sokalltam be, - ami egyébként hardware szempontból jóval többet tudott mint aztán az iPhone 3S-em, de agyamra ment a körülményes és feleslegesen agyonkomplikált rendszer.
Csak példa: az IPhone-on két lépés egy network setup, a Windowson öt, és akkor mégmindig nem tudom, hogy miért nem mindegy, hogy az "irodai" vagy az "otthoni" netre állítanám be...
Volt céges Androidom is, párhuzamosan privát iPhonokkal - hasonló gondok, bár már nem annyira nehézkes a kezelés.
Avval együtt most sem váltanék, mert nem érdekelnek az úgynevezett "személyre szabható" lehetőségek, cserébe a még mindig feleslegesen komplikált kezelhetőségért.

Én használó vagyok, és szerintem az iPhoneokat lényegesen egyszerűbb és ennélfogva kényelmesebb használni.

Természetesen semmi gondom azzal, aki azt szereti (ismeretlen okból) - ezt csak amiatt vetettem fel, mert igenis szempont az operációs rendszer!

zZz 2016.12.01. 00:59:34

@morph on deer: Inkább megtanulom használni a telefont (nem egy nagy ördöngösség), minthogy ekkora extra felárat fizessek egy iPhone-ért.

morph on deer 2016.12.01. 02:00:40

@zZz:
Nem arról van szó, hogy nem tudom használni, hanem arról, hogy nem szeretem. Rengeteg bosszantóan felesleges, egyáltalán nem indokolt és logikus lépésre van szükség, ráadásul nincs olyasmi, amit nem tudok nyítni az iPhoneon. (Az ár nem igazán szempont.)
Sajnos van pár másik készülék amelyik jobban tetszik, jobb áron, de valamit valamiért :) Ha már valaki háklis, akkor fizessen! És tényleg :)

2016.12.01. 04:35:04

@morph on deer: az iPhone bolondbiztosabb, direkt gazdagabb (pénz nem számít), de buta embereire lett optimalizálva. Két plusz lépés elkerüléséért a menüben megéri az extra felárat... hogyne.

sunabajnok 2016.12.01. 08:20:01

4 tagú család,mindenki Microsoft tulaj. Apa 730,anya 650, gyerekek 432. Mindenki dual-os, és feltöltős. Évente egyszer töltök mindenkire háromezret, a többit netről rendezzük,egy digis 1 gigás mobilnet kártyával. Bárki bármit csinál,az felszinkronizálja magát az otthoni asztali gépre, amit az asztali gépen a saját profiljában csinál,az automatikusan a telefonjára kerül. Szűlői felügyelet beállítva,látható ha a gyerekek valami olyat csinálnak amit nem kéne. A család összköltsége a készülékekre összesen 130 ezer volt,mind független. A mindennapi élethez tökéletes, a trendet meg nagy ívben...

Plumper_ 2016.12.01. 10:05:37

@morph on deer: nekem alapvető technikai bajom a szifonnal, hogy csak 1 simkártyát kezel. sok embert látok szifonnal, mellette az olcsó butatelefon. naja, vegyél két szifont, ha van privát és céges számod.
a másik az ár, ami hát ugye...

eßemfaßom meg áll 2016.12.01. 10:33:50

Hát nem tom, nekem egy 1G ramos 8GB-a (ebből 5GB jut a juzernek) kínaim van 6os droiddal oszt köszöni szépen jól elvan ennyivel. A tárhelyméreten külön vicces 6os droidnál agonizálni, egy mSD fillérekbe kerül és maga a rendszer képes saját magába integrálni, innentől meg a 8gigás telefon lehet 128 gigás párezer forintból.

az 1G ramból meg futó FBmessenger +firefox 6 tabbal mellett még van 211MB szabad memóriám. Ha indítok mellé egy IPkamerafigyelést akkor marad 182, ha elinditom mellé a HEREmaps-ot akkor marad 178MB szabad

tényleg nincs élet 2Gram alatt...

eßemfaßom meg áll 2016.12.01. 10:35:18

@macskond: "Egyszerűen megeszik a ramot a kötelezően és törölhetetlenül felrakott appok frissitései." Azokat szépen letiltja az ember és máris nem kérdnek enni.

eßemfaßom meg áll 2016.12.01. 10:42:10

@macskond: " Titkos tipp: Lenovo 806 kínából rendelve. :-) " Már annak aki nagyon szereti a 4.4-es droidot így 2016 vége felé amikor már az 50$-os blackview is 6-os droiddal jön

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.01. 11:36:19

A nagy térhely fontos, mert így az ember fel tud tenni sok zenét, videót, hangoskönyvet, amit utazás közben hallgat,

Nekem a legfontosabb a nagy memóriakártya ezért. Ha nincs ilyen opció, a telefon nem jó. S legyen sztereó kékfog opció.

Treff Bubi 2016.12.01. 11:40:12

+1: ha Androidot akarsz, felejtsd el a 6.0 (Marshmallow) verziót. Hemzseg a bugoktól. Az internet tele van hibajavító progikkal, meg kétségbeesett fórumos kérdésekkel, hogy miként lehetne visszaállni Lollipopra.

Serrin 2016.12.01. 12:23:27

Sajat tapasztalat alapján iPhone, ha sok pénzed van, különben meg bármelyik Windowst 10-et futtató mobil ajánlott (kamera és hasonló különbségek vannak persze, de ha nem számít, akkor az 550 is bőven megfelel). Androidot akkor veszek majd, ha más OS nem marad a piacon.

cardiobascuralis 2016.12.01. 17:43:42

@Demi78:
Nem okvetlenül. Lásd Xiaomi.

Zsoltbacsi 2016.12.19. 09:57:04

@morph on deer:

Azert ez nem teljesen igy van. Az elmult 2-3 evben epp az android diktalja a trendet, es az iphone lohol utana. Gondolj csak az ertesitesi savra es a gyorskapcsolokra, vagy a widgetekre. Osztott kepernyo is evek ota van a Samsungokon.
Regen az volt, hogy az ios tudott dolgokat, amikhez androidon le kellett tolteni segedprogramokat. Mostanaban mar forditva van, es epp az ioshez kell rengeteg aprosag. Egyebkent van ipadem, es szeretem, de nekem produktivitas szempontjabol sokkal jobb az android telefonon.

igazi hős 2016.12.19. 09:57:21

"Ha egy igazi hobbi fotós vagy" akkor telefonnal nem fotózol. Legfeljebb képeket készítesz jegyzetelés helyett (gyorsabb kattintani egyet mint felírni valamit egy cetlire és elveszteni is nehezebb), de képeket készíteni telefonnal soha. Arra fényképezőgépet használunk, amatőrök nem használnak filmet és nem kell FF, a 4/3-os rendszer is egész jó kompromisszum (elsősorban a hordozhatósága miatt). De egy 20-25 nmm-es érzékelőtől (nagyobbat a telefon vastagsága miatt képtelenség alkalmazni) nem várható képminőség, csak szoftveres szimuláció. Az eredmény agyonmosott, cserébe túlszaturált kép, amire örömmel néznek a tulajok: "Milyen szép, élénk színek!"
süti beállítások módosítása