10 éves az iPhone:Az Apple leghíresebb termékének történelme

2017. április 05. 15:59 - Phone Fanatics

Tíz évvel ezelőtt mutatta be Steve Jobs az első iPhone-t.  Három különböző funkció együttesével került reklámozásra. Egy nagy képernyőjű és érintő kijelzős iPod, egy új generációs mobiltelefon  és végül egy professzionális, internet böngésző eszköz együtteseként definiálták, annak megjelenésekor. Mára már nem kérdés, hogy ennél sokkal többet jelent a készülék. A technikai világ ikonjává vált az iPhone és nem hangzik meglepően, ha kijelentjük, elsősorban ez juttatta monopol helyzetbe az Apple nagyvállalatot , és tette ismertté az egész világon. Sőt, egyes spekulációk szerint a legjobban profitáló eszköz az egész világon. Cikkünkben bemutatjuk, hogy ez a legendás készülék, hogyan változott az évek folyamán, míg végül elnyerte a jelenlegi formáját. Kezdjük is meg az időutazást!:)

screenshot-2016-09-08-at-03_05_05-1200x695.jpg1. IPHONE (2007)

A történelem első iPhone-ja került bemutatásra 2007-ben.  Nem kis mértékben járult hozzá már akkor, az okostelefonok elterjedéséhez.  A már jól megszokott ikonok kezdetleges formátumát tartalmazta, úgynevezett rácsos elrendezésben. Egyetlen „home” gomb volt a készüléken akkoriban, az egyszerűség és a könnyű kezelhetőség jegyében. Természetesen ez a telefon még bőven nem tartalmazott bizonyos kulcs funkciókat, de ettől függetlenül a maga korában egy kiemelkedően népszerű készülék volt. A 3G adatkapcsolatot és az Apple Store-t is nélkülöznünk kellett rajta.

iphone1.jpg2. IPHONE 3G (2008)

A következő iPhone az eddig már jól ismert Apple hagyományokhoz hűen, egy évre rá érkezett meg. Egy igen fontos plusz funkcióval került bemutatásra, amely teljessé tette a telefont. Ez a funkció pedig, az Apple Store elérhetősége volt. Ez volt az a sorsdöntő mérföldkő, amely teret engedett a különböző alkalmazás fejlesztéseknek ,és lehetővé tette az iPhone használók számára, hogy számos új applikációval bővítsék ki a palettájukat.  Ahogy a nevében is benne van, ez a telefon már rendelkezett 3G adatkapcsolattal és plusz funkcióként megjelent a GPS navigáció is.

iphone_3g_hero_4x3_1.jpg3. IPHONE 3GS (2009)

A következő telefon, amely egy év múlva került ki a piacra, szintén meghatározó mérföldkőnek tekinthető az Apple oldaláról. Különösen azért, mert itt jelent meg elsőként az S verzió, amely alapvetően inkább hardware fejlesztéseket kínált az új funkciók helyett.  Az akkori tájékoztató szerint pontosan kétszer olyan gyors volt az S változat, mint az eredeti.  Ezenkívül végre megadatott a felhasználóknak a „copy and paste” funkció, ezzel sokkal jobban kezelhetővé téve az okostelefont. Különösebb plusz változtatást nem tartalmazott.

3.jpg
4. IPHONE 4 (2010)

Az iPhone 4 keretein belül már egy lényegesen újabb formaterv változtatás zajlott le az Apple részéről. Rozsdamentes acél keret és stílusosabb lekerekített sarkok jellemezték az innovatív készüléket. Ez volt az akkori legvékonyabb telefon a világon és először került felszínre a „retina-kijelző” is. Érdekesség, hogy ez volt az első iPhone, amely már rendelkezett előlapi kamerával is, amelyet bátran tudtunk a videó beszélgetések során hasznosítani. Mindemellett pedig megjelent az IOS 4 operációs rendszer is, amely már képes volt az úgynevezett „multi-tasking” elvégzésére is.

4_1.jpg


5. IPHONE 4S (2011)

2011-ben az ötödik generációs iPhone bemutatása során, egy az elődjéhez megszólalásig hasonlító eszköz került ki a piacra. (ahogy az S változatoknál már megszokhattuk) Mindazonáltal már tartalmazta a telefon software Siri-t, a saját hang asszisztensünket , amely egyértelműen megelőzte a korát, akkoriban. Természetesen össze sem hasonlítható a jelenlegi programmal, hiszen akkor jelent meg elsőként a technológia. Mindemellett tartalmazott egy 8 megapixeles kamerát és az antennáját is továbbfejlesztették a korábbi 4-es iPhone-nál tapasztalt kapcsolódási problémák hatására. Október 4-én került ki a piacra, de elhomályosította a megjelenéssel kapcsolatos híreket a tény, hogy másnap Steve Jobs, az Apple alapítója elhunyt.

4.jpg


6. IPHONE 5 (2012)

Szintén mérföldkőnek számított az iPhone design szempontjából. Itt jelent meg elsőként a nagyobb 4 hüvelykes kijelző és az alumínium borítás is, amely egy igazi prémium minőséget prezentált a rajongói tábor felé. Szintén jelentőségteljes újítás volt az úgynevezett „Reversible Lighting connector” csatlakozó, amely a korábbi 30-pin portot volt hivatott leváltani.

iphone_5_apple_store_hero_4x3.jpg
7. IPHONE 5C, 5S (2013)

2013-ban történt meg elsőként, hogy két iPhone került ki a piacra. Ez a két telefon pedig az 5C és az 5S volt. Az olcsóbb árfekvésű  5C, tulajdonképpen csak design változtatást kapott, a specifikációk tekintetében csak a valamivel erősebb processzor hozható fel újdonságként. Az 5S a már megszokott erősebb, gyorsabb felszereltséggel bíró telefont hozta el, a korábbi verzióhoz képest.

septimius_cronus03.jpg

8. IPHONE 6 és 6 PLUS (2014)

Az első mérföldkő volt a cég életében, amikor a már megszokott kompakt méretről végül átléptek a nagyobb képernyővel rendelkező telefonok felé. Fel kellett az Apple-nek is ismernie, hogy változott a piac és alkalmazkodniuk kell hozzá. A 6-os iPhone már 4.7 hüvelykes kijelzővel érkezett a piacra, míg a Plus 5.5 hüvelykes képernyőt kapott.  Mindkét telefon egy teljesen új design-t kapott, természetesen gyorsabbak lettek, megjelent az NFC támogatás és a kamerákat is továbbfejlesztették a korábbi modellekhez képest.

9.jpg9. IPHONE 6S ÉS 6S PLUS (2015)

Egy újabb év telt el és egy újabb S széria kihozatalát jelentette, a már jól megszokott módon. Az új változások a nyomás érzékeny kijelző ( 3D Touch ), és az úgynevezett „Élő fotók”, amely minden egyes fényképezés alkalmával automatikusan egy rövid videóvá generálódnak. Természetesen erősebbek is lettek ezek a telefonok és plusz pozitívum, hogy erősebb alumínium szerkezetet is kaptak a sima 6-os modellel összehasonlítva. Jobb, hatékonyabb processzor és GPU is került az S verzióba.

10.jpg10. IPHONE SE (2016)

2016 eleje nagy változásokat hozott.  Ez a változás pedig nem más volt, mint a közép kategóriás SE megjelenése. Az Apple egyértelműen azokat a rétegeket célozta meg vele, akik már régóta vártak egy olcsóbb kategóriájú iPhone-ra.  Pontosan úgy nézett ki az SE, mint a korábbi 5S , mindazonáltal gyorsabb hardwaret kapott, tehát technikailag egy 6-os iPhone készülékkel volt egy szinten, az egyetlen különbség a kijelző méretében rejlett.

12.jpg11. iPhone 7 és 7 Plus (2016)

Amennyiben a jövő telefonjairól beszélgetünk meg kell említeni, hogy pontosan ezt a kijelentést használta az Apple a 7-es szériára. Számos kérdés, érvek és ellenérvek sorakoztak fel ezekkel a telefonokkal kapcsolatosan. Azonban tény, hogy korunk egyik legjobb készülékeit ismerhetjük meg bennük. Ráadásul már a legkülönbözőbb formában megrendelhetőek ezek a telefonok. Bár a cég óvakodott a komolyabb design változtatásoktól, de funkcióiban számos szempontból megújult az iPhone.  Beleértve a dupla kamerás rendszert, mindkét eszköz vízállóvá vált, eltűnt az egyetlen mechanikus gomb róla és igen, eltüntették a jack csatlakozót is. Az Apple „bátorságnak” hívja a lépést, mások arroganciának, de egy biztos: Innen már nincs visszaút.

20160918_165123-1200x670_1.jpg

12. iPhone 7 Red és 7 Plus Red

Az Apple egy teljesen új színben mutatja be a népszerűvé vált 7-es iPhone-t. A Jetblack stílust követően el is érkezett egy igazán lehengerlő megjelenésű, teljesen piros hátlapú telefon. Minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb okostelefon lesz a piacon. Természetesen alumínium házat kapott a RED. A design az amerikai vállalat új partner kapcsolatát szimbolizálja. Bizonyos helyeken már hozzá is juthatunk ehhez az igazán egyedi megjelenésű telefonhoz. A különleges és új megjelenéshez jelen esetben egy nemes cél is társul, hiszen ezzel támogatja az amerikai nagyvállalat az AIDS elleni küzdelmet.Ebben az esetben is a 7S a nagyobb kiadást jelenti, erőforrás tekintetében azonos a két készülék.

iphone-7-plus-red.jpg

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

 



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://phonefanatics.blog.hu/api/trackback/id/tr4612115565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása