Mit tud a dél-kóreai nagyágyú?

2017. április 25. 18:06 - Phone Fanatics

A Samsung végre útjára indította legújabb zászlóshajóját, hogy mindenki számára elérhető legyen. Kétségtelenül az egyik leggyönyörűbb készülék a piacon. Elég rátekintenünk és máris olyan érzésünk támad, mintha egy idegen bolygóról érkezett technológiai csodát szemlélnénk. Azonban a használat során gyakran tapasztaltuk, hogy akadnak azért hiányosságok. Mindent összevetve természetesen egy remek készülékről beszélünk, de lássuk, hogyan szerepelt a tesztelésen.

0_1.jpg

Megjelenés

Hol is kezdhetnénk a leírásunkat, ha nem a Samsung legütősebb dobásánál. A telefon megjelenése gyönyörű, nem túlzunk, ha azt mondjuk, ikonikus modellről beszélgetünk. A gyártónak sikerült megragadnia azt a designt, amely feltehetően a jövő telefonjait fogja jellemezni. Az 5.8-as, letisztult kijelző gyönyörűen fest. A telefon súlya némileg több mint elődjének tömege vagy mint az iPhone 7-esnek. Méreteiben mégis kifejezetten szimpatikussá és könnyen kezelhetővé teszi a telefont, hogy közel olyan vékony, mint az iPhone 7. Miért fontos ez? Sokkal kisebbnek tűnik ezáltal, és könnyebben is kezelhető.

1_1.jpg

Kijelző

Ahogy már korábban megszokhattuk a gyártó ismét nagyot alkotott a kijelző terén. Az S8-al nem csak az egyik legszebb megjelenésű telefont sikerült megalkotni, de a kijelző is messze felülmúlja a konkurenciát. Az 5.8-as OLED kijelző éles, jól látható még a legrosszabb látási viszonyok között is. Egyetlen hátránya, hogy némiképp csökkentették a felbontást az akkumulátor élettartamának növelése érdekében.

2_1.jpg

Teljesítmény

Röviden jellemezve az S8 egy lassú gyors telefon. Ismét a legújabb technológia került a készülékbe, a Samsung Exynos 8895 + 4GB rendszermemóriával, amivel biztosan nem lesznek problémáink a játékokra vagy az általános kezelésre vonatkozóan. Azonban a multi-tasking esetében és a különböző videóknál ismét találkozhatunk a jól ismert Samsung problémákkal. Bizonyos weboldalakon kifejezetten akadozik a navigáció. Bár tény, hogy a processzor és a grafikus vezérlő nem a leghatékonyabb, de egyértelműen nem a hardware, hanem inkább kódolási problémáról van szó. A memóriakezelésnél sajnos túl hamar törli a korábbi applikációk és weboldalak adatait, emiatt azokat újra és újra be kell töltenie a rendszernek.

3_1.jpg

Szoftver

A Touchwiz elég sok poénnak vált áldozatává az elmúlt években és lássuk be, nem véletlenül. A menürendszer túlzsúfolt, zavaró és átláthatatlan. Jó hírünk van, az S8-asban már csak az első két tényezővel kell számolnunk, mert némiképp letisztultabbá vált a rendszer. Köszönhetően az érezhetően kevesebb applikációnak, csupán 40 különböző alkalmazást találhatunk alapértelmezetten a készüléken. ( Vicc volt? Aha…) Az igazán elkeserítő része a dolognak, hogy le sem tudjuk törölni őket, még a Microsoft applikációit sem. Minden bizonnyal jó oka volt a Samsungnak, hogy ezekkel a törölhetetlen applikációkkal adja ki a készülékeit, de sajnos ez nem feltétlenül a növeli a felhasználói élményt.  Ráadásul a saját applikációt kifejezetten ránk erőlteti a gyártó. Egyrészt ezzel feleslegesen terhelik le memóriát, másrészt körülbelül 16GB tárhelyet is lefoglalnak a 64-ből. Nem volt túl jó lépés.

4_1.jpg

Kamera

A Samsung kamerája jobb lett, de koránt sem a legjobb.  Röviden szólva nem fogja letaszítani a Google Pixelt a trónról. Viszont rossz munkát sem végeztek a Samsung mérnökei, mert a két kamera közti különbségek elenyészőek. Előrelépés ezen a téren, hogy lényegesen magasabb szintre emelték az éjszakai fotózás élményét. A képek gyönyörűek még rossz látási viszonyok között is. A szelfi kamera tekintetében is közel a Google Pixel képeihez hasonló minőséget kapunk, a videózás terén pedig egyértelműen a Samsung a nyertes. Ráadásul az előlapi kamera még írisz leolvasóként is kapott egy biztonsági funkciót.

5_1.jpg

Akkumulátor 

Mivel számos új funkció került a telefonba (nem is beszélve a kijelző nagy méretéről) nyilvánvalóan energiaigényes készülékről beszélünk. Bár a felbontás csökkentésével és egyéb energiatakarékos funkciókkal igyekezett a Samsung növelni a készenléti időt aktív felhasználás mellett, ennek ellenére számíthatunk rá, hogy egy teljes napot nem fog kibírni töltés nélkül. Jó hír azonban, hogy 80 perc alatt teljesen feltölt a telefon. Nyilván a vezeték nélküli töltés némileg lassabban éri el az eredményt, de így is szignifikánsan hatékonyabb, mint például az iPhone 7 esetében.

6_1.jpg

Ár – érték

A szépség nem olcsó és ezt tapasztani fogjuk az S8 árán is. Nagyságrendileg 280.000 Forinttól juthatunk hozzá a készülékhez. A prémium S8+ kiadásért körülbelül 30.000 Forinttal többet kell fizetnünk. Megéri? Azoknak, akik eddig is a márka kedvelői közé tartoztak mindenképpen, hiszen óriási lépést tett a dél-koreai vállalat, hogy megszorongassa legnagyobb vetélytársait.
7.jpg

Tetszett a cikk? Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://phonefanatics.blog.hu/api/trackback/id/tr2412453317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyers Fa 2017.04.26. 15:39:38

Azt gondolom, hogy amíg a Samsungnak van fényképezőgép üzletága, addig nem fog a telefonba rakni jobb kamerát. A Google és az Apple nem gyárt fényképezőgépet, nekik ez egy járható út.
süti beállítások módosítása